Skip to main content

CARTOGRAFIERE

ORTOFOTOPLAN

  • Ce este?

    Ortofotoplanul este cea mai simplă și accesibilă metodă de a verifica realitatea din teren. Permite vectorizarea oricărui detaliu și ajută la extragerea datelor tehnice necesare atâta timp cât acestea au o localizare geo-spațială. Ortofotoplanul facilitează și transpunerea într-un sistem GIS. Precizia ortofotoplanului este unul dintre cele mai importante aspecte, iar alegerea preciziei se face în funcție de scopul cartografierii.

PRECIZIE 4 cm/px
Orto ANCPI
PRECIZIE 2 cm/px
PRECIZIE 4 cm/px
PRECIZIE 1 cm/px
PRECIZIE 3 cm/px
PRECIZIE 0.5 cm/px
PRECIZIE 2 cm/px
PRECIZIE 0.5 cm/px
PRECIZIE 4 cm/px
PRECIZIE 0.5 cm/px
Orto ANCPI
  • Echipament folosit

    Diferite tipuri de drone:

    • Drone de tip VTOL (aripă fixă)
    • Drone de tip multirotor

    Toate tipurile de drone de care dispunem sunt echipate cu camere foto, având o rezoluție de minim 42 mpx și funcția „terrain following”, necesară pentru a păstra constanta de zbor, astfel încât toate pozele să fie captate la aceeași distanță față de sol. Se elimină totodată riscul de a avea GSd diferit în funcție de relieful zonei survolate folosind corecții RTK sau PPK pentru a ne asigura că imaginile captate de drone sunt asociate cu poziții precise pe suprafața Pământului.

ETAPE ORTOFOTOPLAN

  • Odată stabilite zona de zbor, scopul cartografierii și precizia dorită, urmează:

    1. Crearea planului de zbor și ajustarea acestuia cu beneficiarul în caz de nevoie;
    2. Verificarea cerințelor legale și obținerea autorizațiilor necesare conform legislației locale pentru zborul planificat;
    3. Analiza condițiilor meteorologice și evaluarea mediului înainte de zbor pentru detectarea eventualelor obstacole și ajustarea traseului de zbor în conformitate cu condițiile meteorologice și mediul înconjurător. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că în timp ce se evaluează condițiile meteorologice se examinează și zona de zbor. Astfel se identifică eventualele obstacole și se ajustează traseul de zbor în funcție de acestea.
    4. Monitorizarea în timpul zborului. Supravegherea continuă a dronei și a condițiilor din jur în timpul zborului pentru a reacționa la schimbări neașteptate sau pentru a evita potențialele probleme.
    5. Intepretarea datelor și pregătirea lor pentru randare și predare. În cadrul procesului de lucru se efectuează o analiză detaliată a rezultatelor:
      • La finalul fiecărei zile de lucru se realizează o verificare detaliată a tuturor seturilor de date colectate în ziua respectivă, inclusiv fotografii, puncte de control și rapoartele de compensare ale sistemului GPS;
      • A doua etapă a analizei constă în finalizarea colectării datelor din teren și în analiza acestora, înainte de a demara procedura de procesare a datelor (denumită și randare) și folosind aplicații software specializate. În această fază se urmărește îndeaproape progresul procedurilor de prelucrare;
      • O a treia analiză are loc după procesarea completă a datelor, unde produsele rezultate sunt supuse unei examinări detaliate din multiple perspective, în vederea confirmării exactității produsului final. Acest proces de verificare implică printre alte aspecte compararea poziției ortofotoplanului față de punctele de control prestabilite și verificarea integrității și corectitudinii pozelor pentru a elimina eventuale distorsiuni.

LIVRABILELE ORTOFOTOPLANULUI

    • Ortofotoplanul rezultat va fi furnizat în format GEOtiff. Formatul GEOtiff reprezintă un format de fișier care combină două caracteristici importante: (1) este un fișier de imagine (.tiff) și în același timp (2) conține informații georeferențiate, astfel încât să poată fi corelat cu exactitate cu coordonatele spațiale reale ale terenului sau zonei reprezentate în imagine;
    • Ulterior, se va aplica o compresie eficientă în format ECW pentru manipulare ușoară, având în vedere dimensiunile mari ale fișierului nativ;
    • DSM – Digital Surface Model (modelul digital al terenului) este livrat în format GEOTIFF, care va corespunde cu locațiile Ortofotoplanului în format GEOTIFF, dar spre deosebire de ortofotoplan acesta va prezenta altitudinea reliefului cu componentele sale (clădiri, copaci, etc).

APLICABILITATE

Ortofotoplanul reprezintă un suport pentru cele mai multe servicii specificate și se află la baza întregului proces. Astfel, în cazul inventarierii, a evaluării și a atestării patrimoniului, ortofotoplanul are rolul de „suport”: simplifică procesul pentru beneficiar prin faptul că majoritatea informațiilor pot fi extrase cu ușurință din ortofotoplan fără a necesita întâlniri extinse. Există posibilitatea de a furniza date precise și actualizate. Actualitatea este un factor important în ceea ce privește ortofotoplanurile, deoarece cele accesate gratuit nu sunt întotdeauna actualizate la zi și astfel pot reprezenta o reală problemă. Oferindu-le clienților noștri o imagine completă și detaliată a situației am reușit de cele mai multe ori să identificăm și să preluăm informații relevante chiar înainte ca beneficiarul să fie conștient de necesitatea lor.

Serviciile efectuate având la bază un ortofotoplan de înaltă rezoluție pot să completeze celelalte servicii chiar dacă scopurile acestora diferă.

  • Impozite și taxe locale
    • Scop: creșterea bugetului local
    • Suport: identificarea unor imobile necadastrate aparținând domeniului public sau privat și introducerea lor în inventariere sau atestarea lor deodată cu procedura
  • RENNS
    • Scop: realizarea nomenclatorului stradal în conformitate cu legislația în vigoare
    • Suport: toate pozițiile aparținând domeniului public sau privat(pe lângă cele care aparțin persoanelor fizice și juridice) au o adresă exactă care poate fi corelată cu toate bunurile inventariate sau evaluate ale patrimoniului
  • Vectorizări pentru diferite scopuri
    • Suport pentru inventariere, evaluare și atestare în ceea ce privește datele tehnice care pot fi extrase din ortofotoplan
  • Transpunere de PUG/ PUZ în GIS
  • Inventariere și atestare patrimoniu

Servicii auxiliare

  • Cartografierea regiunilor cu grad crescut de variabilitate;

  • Cartografierea zonelor afectate de dezastre;

  • Cartografierea zonelor cu risc crescut de inundații;

  • Parcelarea ideală a unui teren care urmează a fi scos la vânzare, concesiune, etc.;

  • Verificarea ridicărilor topografice pentru proiectele de rețele edilitare;

  • Certificat performanță energetică;

  • Relevee, secțiuni și fațade de clădiri.

Întrebări frecvente

În cât timp va fi livrat ortofotoplanul după semnarea contractului?

Un timp aproximativ poate fi estimat mereu în funcție de UAT. De ce estimativ? Pentru că:
a. Depindem în mod inevitabil de condițiile meteorologice. Dacă acestea nu sunt favorabile pentru zbor, procesul va întârzia;
b. Obținerea avizelor necesare în conformitate cu legislația în vigoare. Zonele restricționate pentru zbor diferă de la un UAT la altul. În funcție de instituțiile de la care avem nevoie de avize de zbor există cazuri în care acest proces poate fi întârziat semnificativ sau cazuri în care nu se aplică, având în vedere că zona survolată nu are restricții de niciun fel.

Ce sunt DSM și DTM?

DSM este un model digital care descrie suprafața Pământului și obiectele de pe aceasta, inclusiv elementele de teren precum clădiri, arbori și alte formațiuni. Acesta reprezintă înălțimea absolută a obiectelor în raport cu un sistem de referință vertical.
Spre deosebire de DSM, modelul digital al terenului (DTM) reprezintă suprafața liberă a terenului fără obiecte precum vegetație și clădiri.

Cum alegem precizia potrivită pentru un ortofotoplan pe întreg UAT-ul?

Cel mai important aspect în momentul în care clientul alege să realizeze un ortofotoplan de înaltă rezoluție este scopul pentru care acesta este realizat. În funcție de scop alegem și precizia. Un singur ortofotoplan poate avea și două precizii (de exemplu-pe zona de intravilan si interes a UAT-ului vom avea o precizie mai ridicată, pe când pe partea de extravilan unde nu e nevoie de o rezoluție atât de mare de cele mai multe ori, vom alege o precizie mai scazută).

Ortofotoplanul are termen de valabilitate?

Atât timp cât detaliile din teren captate și regăsite în ortofotoplan nu conțin modificări majore, acesta este valabil și continuă să reflecte realitatea din teren. Poate fi actualizat parțial sau în totalitate, în funcție de nevoile beneficiarului.