Skip to main content

SCANAREA 3D – CU AJUTORUL TEHNOLOGIEI LiDAR

I. SCANAREA 3D

  • Ce este Scanarea LiDAR?

    Scanarea LiDAR (Light Detection and Ranging) din drone reprezintă o tehnologie avansată cu ajutorul căreia se obțin date precise despre obiecte și suprafețe mari ca întindere.

    LiDAR este o metodă de colectare a datelor care utilizează laseri pentru a măsura distanțele și pentru a crea modele precise ale suprafețelor tridimensionale.

Scanare LiDAR pădure înainte de clasificare

Scanare LiDAR pădure după eliminare vegetație

Scanare LiDAR

Scanare LiDAR

Scanare LiDAR

Scanare LiDAR

Scanare LiDAR

Scanare LiDAR

  • Norul de puncte

    Produsul primar rezultat în urma scanării 3D este NORUL DE PUNCTE (POINT CLOUD), care poate fi color (pe baza fotografiilor HDR preluate în timpul zborului) sau în tonuri de gri (eșantionare a intensității de răspuns a fascicolelor laser).

    Livrarea se poate efectua în diferite formate: .las, .PLY, PCD, S3MB.

    Norul de puncte poate fi utilizat pentru vizualizarea obiectului scanat, pentru efectuarea de măsuratori ale diferitelor elemente, stabilirea poziției acestora sau ca martor al situației de la momentul scanării. Pe baza clasificărilor automate se pot determina curbele de nivel: în procesul de clasificare toate elementele situate deasupra solului sunt eliminate, rezultând o suprafață terestră „curată”. La fel ca și în cazul ortofotoplanului se poate genera DSM (Digital Surface Model). Spre deosebire de ortofotoplan, scanarea LiDAR rezultă un DTM (Digital Terrain Model).

  • Aplicabilitate
    • Urmărirea eficientă a diferitelor proiecte care se află în desfășurare;
    • Situri arheologice: scanarea 3D este utilizată pentru a documenta și modela detaliat clădiri și situri arheologice, furnizând date precise pentru restaurare sau conservare;
    • Topografie si geodezie: scanarea 3D este folosită pentru a crea hărți și modele digitale precise ale terenurilor, facilitând analiza topografică și geodezică;
    • Calculul volumelor excavate (ex. cariere de piatră, pârtii, etc.).

II. RECONSTRUCȚIE 3D

  • Ce este reconstrucția 3D?

    Reconstrucția 3D pe baza fotogramelor este un proces prin care un model tridimensional este creat utilizând o colecție de imagini preluate din diferite unghiuri cu ajutorul dronelor, echipate cu camere performante.

  • Aplicabilitate
    • Hărți 3D interactive: furnizează hărți topografice interactive care pot fi utilizate pentru analize detaliate, facilitând înțelegerea terenului într-un mod mai intuitiv;
    • Ajută la evaluarea impactului vizual al noilor construcții asupra peisajului urban, permițând comunității și autorităților să înțeleagă că noile construcții nu afectează negativ calitatea spațiilor publice sau aspectul general al orașului;
    • Relevee, secțiuni și fațade de clădiri.

Întrebări frecvente

Care sunt avantajele scanării LiDAR odată ce avem un ortofotoplan de înaltă rezoluție?

Cel mai evident și principalul rezultat al scanării LiDAR sunt detaliile legate de relief, detalii ce pot fi vizualizate și interpretate atât cu obiectele existente deasupra solului, cât și fără acestea.

  • Detectarea obiectelor înalte: LiDAR poate detecta și măsura înălțimea obiectelor precum copaci, clădiri sau stâlpi de electricitate. Acest lucru poate fi util pentru planificarea urbană, evaluarea riscurilor la inundații sau pentru planificarea rețelelor de utilități.
  • Precizie în detaliile verticale: chiar dacă un ortofotoplan oferă o rezoluție excelentă în plan orizontal, detaliile verticale pot fi limitate. LiDAR-ul poate oferi o precizie ridicată în detaliile verticale, ceea ce este esențial în domenii precum ingineria civilă, planificarea urbană și modelarea terenului.
Care sunt cunoștințele necesare ale reprezentanților primăriei pentru a utiliza eficient rezultatele unei scanări LiDAR?

În funcție de scopul pentru care a fost realizată scanarea LiDAR, cunoștințele necesare diferă.